Engletrompet

Jeg var så heldig å få to stykk nydelige Engletrompeter i sommer. Skulle gjerne ta vare på dem til neste år. Noen derute som har erfaring hvordan man best kan gjøre det?

Jeg har ikke kjeller og ikke loft. Kun en liten glassveranda som holder ca 5 plussgrader om vinteren. Men plantene er jo veldig store. Kan man klippe ner dem?

Kommentarer


Ååå, heldige du! Engletrompeter er aldeles nydelige!
Jeg fikk engang en liten pusling av en avlegger – ca 10 cm, som etterhvert vokste seg til en “stor busk”.
Før kulden kom, bar den inn og lot den stå i et forholdvis kjølig rom, med lite vanning. (gjesterom, innebod el) Mulig glassverandaen duger, men den må ikke fryse!

Så når “vårsol i bakjane blengte”…. klippet jeg den ned til ca 1/3 ,og flyttet den over i litt større potte og begynte å stelle den som vanlig (gjødsel og slikt) – og så var det ut med den når nattefrosten hadde reist.
Dessverre frøs den for meg ifjor vinter da jeg glemte den i uthuset etter flytting til nytt sted.
Om dette er riktig fremgangsmåte, vet jeg ikke – men det ble da en fin plante etterhvert…..

Denne knipset jeg nede i Parga, Hellas for to år siden, så min store er vel heller relativt!
Reiser ned dit igjen på mandag, og da skal jeg jammen stjele en avlegger…“HYSHHHH!”

Takk for tips, Marit. Skal prøve det. Tror det går bra på glassverandaen (om den bare får plass) for den holder mellom 5 og 10 grader. Fine bilder forresten. Den fra Hellas var jo en kjempe!!! Min er vel som din var på siste bildet. Min er også hvit. Så har jeg en dobbel hvit, men innen den slår helt ut er den gul inne og hvit utenpå. Ikke fullt så stor men ganske stor alikevel. Så er det bare å krysse fingrene. Jeg synes også de er nydelige.

Har forstått det slik at det er ganske enkelt å få nye planter av dem. Bare å ta noe av det man klipper av og sette i vann.

Nå er ikke min behandling noen endelig fasit, for jeg har langtfra grønne fingre – men jeg fikk allikevel til et greit eksemplar.
Den glassverandaen høres ut som et ok vinteropplag for trompeten – og du kan jo pakke den inn om kulda blir bitende.

Ja, de er greie å ta avleggere av, men jeg tenker aldri på det når jeg er på ferie i andre land.
Denne gangen skal jeg det!
Mitt “første møte” med engletrompet var faktisk i Agadir, Marokko. Det første jeg ble oppmerksom på var duften, før jeg oppdaget planten. Dèt fordi den var et digert tre over hodet på meg – full av store, gulhvite trompeter!! Det var et syn!!

Min var ikke ren hvit, men litt svak rosa. Legger ved et nærbilde så du ser.

Lurer på om du kan ta med deg levende planter fra utlandet??? Men du som virker til å reise ganske mye. Ha alltid med deg en liten pose og plukk frø!!! Min nabo gjør det og det er utrolig hva man kan få til. Hun har masse spennende planter som du ikke ser her.

Her ser du bilde av min dobble hvite engletromet. Vakker ikke sant? Men det var din sarte rosa også!

[Bilde 1074703 finnes ikke eller har blitt slettet][Bilde 1074704 finnes ikke eller har blitt slettet]

Oi….så lekker! Jeg visste ikke at det fantes doble. Nydelig!

Jeg vet at planter med jord er ulovlig å ta med seg, men jeg er faktisk usikker på avleggere.
Men når jeg tenker meg om, så har jeg jo kjøpt med meg avskårne blomster både fra Thailand og Madeira, så jeg ville tro det er ok med en “avskåren” avlegger også.
Kanskje noen andre her inne vet noe mer?
Tipset om frø var jo supert!! Det skal jeg jammen gjøre! Takk for tips.

Du har rett Marit. Det man er redd for er jo akkurat at man får noe inn med jorden. Jeg har også hatt avskårne blomster med hjem fra Afrika, så da må det gå bra med en stikling også uten jord.

Jeg kan jo gjøre et forsøk – dvs om jeg finner en engletrompet å stjele en avlegger av.
For avleggere skal jo “stjeles”, ikke sant? (Lurer på hvor den “skikken” kommer fra.)
- Og skulle jeg ikke finne en i Parga, så får jeg snike meg gatelangs neste sommer og gå på slang av visse glassverandaovervintrede engletrompeter andre steder…..hi hi.
Men først skal jeg gi deg tilbakemelding om hvordan Pargautfallet blir! :o))

Vet faktisk ikke helt om man skal “stjele” avleggere eller om man ikke skal si “takk” når man får en. Et eller annet er det.

Gleder meg til å høre hvordan det går i Parga. Gikk forresten inn på Tollvesenet og kikket etter HVA man får ta med seg inn i Norge og leste følgende:

“Reisende kan ta med seg følgende frukt, bær, planter og plantedeler til privat bruk, uten at det kreves et plantesunnhetssertifikat:

inntil 10 kg frukt, bær og grønsaker, men ikke poteter
inntil 25 stk avskårne blomster
inntil 3 kg blomsterløk og blomsterknoller
inntil 5 stk potteplanter (stueplanter) fra europeiske land
inntil 50 porsjonspakninger med frø"

Så det er jo faktisk en del :))

PS! Det kan jo hende at en viss glassverandaeiere ser bort, akkurat i det du skal “stjele” en avlegger :o))

Jo, det er nok som du sier – bare ta avleggeren “uten å si takk”.
Og jammen var det artig og kjekt å vite hva som kan taes med tilbake – det oppstår bestandig diskusjon omkring tema.
Takk for info!
Men nå må jeg dytte de siste tingene inn i kofferten, så ha en flott uke her hjemme!

Etter hva jeg har lært, så skal engletrompet overvintre mørkt og frostfritt. Men tåler litt lys. Du klipper den til en størrelse som er håndterlig og som gir den plass. Bladene kan du ta av, ettersom de uansett faller av.

Oj Kenneth. Det høres ikke bra ut :o(( Aner ikke hvor jeg skal finne et mørkt rom i hele huset og jeg har jo ingen kjeller. Men bra at jeg kan klippe den tilbake litt. Men….. her er det også et STORT men. Den ene (dobble) som jeg venter spent på å få se har bare knoppar enn så lenge. Bildet av den jeg sendte inn var fra planten av den som jeg har fått den av. Ennå er det vel ingen fare å ha den ute, men om temperaturen begynner å krype for langt ner tror du da at jeg kan ta inn den, f.eks. i stuen ved et lyst fønster å la den få komme i blomst der? Har du hatt eller har Engletrompeter?

Jeg har ingen erfaring med engletrompeter, men har lest litt om dem. Flotte planter! Om du skal ha den i stua for å oppleve blomstringen, så vil jeg tro en gradvis tilpasning av temperatur må til for at den skal tåle overgangen fra utetemperatur til innetemperatur. La den være inne noen timer i døgnet, gjerne om natten, så tar du den ut om dagen. Så øker du gradvis ved å ta den inn noen timer tidligere på kvelden og fortsetter slik til den har vennet seg til den nye temperaturen. Å ta den brått inn vil jeg tro går galt, da overgangen blir for stor liksom. Blir som vi mennesker går fra isbad til badstue, noe ikke alle klarer…

Høres fornuftig ut! Skal selv ta meg en titt på nettet for å se hva de sier der.